Presentació del Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre: III Mas de Barberans, "lo balcó de la música" i XXIIIè Tradicionàrius, "l'Hort de la Música a Roquetes".

Categoria principal o arrel: ROOT Categoria: Altres Notícies Àrees Publicat el Dijous, 04 Agost 2016

Presentació Tradicionàrius 2016Un any més el Tradicionàrius s'obre pas a les Terres de l'Ebre com festival referent de la música popular i tradicional del nostre territori. El primer episodi tindrà lloc al Mas de Barberans els dies 6 i 7 d'agost. El segon certamen es durà a terme a Roquetes per 23è cop el dissabte 27 d'agost. A l'acte de presentació van assistir Sisco Ollé, regidor de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roquetes, Arturo Gaya, representant de Túbal, Cultura i Espectacles, i Cèlia Lleixà, Regidora de Festes i Cultura de Mas de Barberans.

Les activitats del dissabte 27 d'agost, començaran a partir de les 5 de la tarda amb la "Trobada de Puntaires" i a continuació es durà a terme la inauguració de la fira de productes tradicionals i artesans. Per la seva banda, L'Hort de la Música oferirà, per 23a vegada, una vetllada de música tradicional molt agradable. No faltarà, com en els darrers anys, l'actuació de benvinguda de Joseret i la seva Rondalla, i aquest any com a invitat destacat comptarem amb la presència de Carles Dénia, procedent del jazz, ha aconseguit renovar el Cant d'estil i les diverses fórmules de la música tradicional, fonts d'inspiració de les quals es nodreix per crear temes personalíssims d'una bellesa indefugible. Dénia, per primer, cop a les Terres de l'Ebre omplirà l'Hort de Cruells amb la seva poderosa veu. Per la seva banda també actuaran "Els Quicos", que interpretaran les cançons del seu nou disc "No tinc diners". La part del ball anirà a càrrec de "Les Violines", un grup històric de la música folk que ha creat un estil que elles mateixes anomenen "celta-català", i "Cul de Sac", que oferirà un fi de festa amb els seus ritmes francesos, occitans i "fest noz" bretons. Es tracta d'un festival dirigit a tothom, i la intenció és donar a conèixer el nostre ball i la nostra música d'arrel i tradicional. El Tradicionàrius, que enguany continuarà sent d’entrada gratuïta, és apte per tots els públics, i que l'important és que tothom s'ho passi bé fent gresca amb la música popular. La presentació del Tradicionàrius no ha deixat de tenir un aire reivindicatiu, davant la dificultat d'aconseguir subvencions per poder dur a terme el Tradicionàrius, certamen de música i cultura tradicional i popular dels més destacats a la província de Tarragona. Ollé ha remarcat la importància que té la sensibilització de les institucions petites a l'hora de donar a conèixer la cultura pròpia. Fes clic per veure el vídeo.

Aquest any el Tradicionàrius comptarà amb cantants d'alt nivell a escala internacional. Arturo Gaya en la seva intervenció va explicar les actuacions més destacades dels dos certàmens; en el cas del Mas de Barberans, Carmen París, "cantant que ha portat la jota als altars de la música pop, que oferirà un concert intimista acompanyada d'un piano de cua". A Roquetes actuarà Carles Dénia, invitat especial "cantaor, compositor i guitarrista de gran nivell que per primer cop ens oferirà al nostre territori els millors gèneres de música d'arrel". Gaya també va insistir en què gràcies a la sensibilitat de les institucions petites, és possible seguir duent a terme festivals com el Tradicionàrius i impedir que les activitats culturals no s'extingeixin.

El Tradicionàrius és un referent de la música popular a Roquetes, i el fet que el Mas de Barberans continuï, per tercer any consecutiu, participant en aquesta activitat, li dóna més pes al festival. Cèlia Lleixà comentava que ja fa tres anys que el Tradicionàrius forma part de la Fira del Racó dels Artesans, i que és una combinació d'activitats molt bona. Al Mas de Barberans gaudirem de les actuacions musicals de "Guardet i la seva rondalla", hi haurà "picadillo" de jotes entre "Guardet" i "Imma de Sopa", i després, a la mateixa plaça de l'església, "Imma de Sopa" i "La Rondalla dels Alfacs". Després de sopar serà el concert de Carmen París i per acabar "Dos de Folk".